QUATZ'S WEB PAGE

Bilgisayar  |   Diğer Şeyler  |   Kontak  |   Download



BIOS Hataları

Normal olarak siz bilgisayarı açtığınızda, yani BOOT işlemi sırasında düğmeye bastığınız anda bilgisayarınızın bütün parçalarına güç verilir.Ve POST Ekranı dediğimiz ,bilgisayarınızın bazı parçalarının özelliklerini görebileceğiniz ekran görüntüsü gelir.Peki bilgisayarınızı açtığınızda bunlar gerçekleşmez de sadece bazı sesli uyarılar alırsak?Şimdi size bu sesli uyarıların anlamlarını ve bu sorunları basitçe çözme yollarını açıklayacağım.Şimdi bu sesli hataların neler olduğuna bakalım;

1- Sürekli Ses                  Güç Kaynağı Arızası
2- Çokca Kısa Bip          Anakart Arızası
3- 1 Uzun                         Bellek Tazelenmesinde Hata
4- 1 Uzun 1 Kısa             Anakart Veya BIOS Çipi Arızası
5- 1 Uzun 2 Kısa             Ekran Kartı Arızası
6 -1 Uzun 3 Kısa             Ekran Kartı Arızası
7- 2 Uzun 1 Kısa             Ekran Kartı Arızası
8- 2 Kısa                         Bellek Parity (eşlik) Hatası
9- 3 Kısa                         Belleğin İlk 64k’lık Bölümünde Hata
10- 4 Kısa                       Timer Hatası
11- 5 Kısa                        İşlemci Hatası
12- 6 Kısa                        Klavye İşlemcisi Hatası
13- 7 Kısa                        İşlemci Hatası
14- 8 Kısa                        Ekran Kartı Belleğinde Okuma/Yazma Hatası
15- 9 Kısa                        BIOS ROM Hatası<
16- 10 Kısa                      CMOS Okuma/Yazma Hatası
17- 11 Kısa                      Tampon Bellek Hatası

Tabi bu sesleri duyabilmeniz için kasanızdaki speaker'ın board'unuza takılı olması lazım:) Eğer öyleyse şimdi bu hataların kolayca çözüm yollarını inceleyelim;

1. Hata için güç kaynağınızın bağlantılarını ve elektrik tesisatını kontrol edin, tekrar deneyin.Eğer hala sorun yaşıyorsanız, yakın zamanda bir güç kaynağı almanız gerekiyor demektir.

2, 4, 10, 12, 15 ve 16 numaralı hatalar için, tüm kartları ,işlemciyi ve RAM’leri söküp tekrar takın.Bilgisayarınızı mümkün olduğunca az parçayla başlatmaya çalışın. 4, 15 ve 16 numaralı hatalarda BIOS çipinin yerine düzgünce oturduğundan emin olmak için üstüne hafifçe bastırın.Farkeden bir şey yoksa 4, 15 ve 16 numaralı hatayla karşı karşıyaysanız yeni bir BIOS çipi edinin, yok eğer değilseniz zaten yeni bir anakart alacağınız için BIOS çipiniz otomatik olarak değişecektir.

3, 8 ve 9 numaralı hatalardan kurtulmak için öncelikle RAM’lerinizin yerlerine düzgün oturduklarından ve yuvalarla aralarında herhangi bir yabancı maddenin bulunmadığından emin olun.Eğer birden fazla bellek modülü kullanıyorsanız değişik kombinasyonlar deneyin.Hata hala devam ediyorsa belleklerinizi tek tek deneyerek sorunun hangisi/hangilerinde olduğunu bulabilirsiniz.

5, 6 ve 7 numaralı mesajı alıyorsanız, ekran kartınızın yerine iyice oturduğundan ve monitör bağlantısının düzgünce bir şekilde yapıldığından emin olun.Problem sürüyorsa başka bir ekran kartı ile bilgisayarı başlatmayı deneyin.Eğer başka bir ekran kartı ile çalışırsa, yeni bir ekran kartı alın o zaman.Ekran kartlarıyla ilgili alacağınız sesli hata mesajlarının neredeyse tamamı 6 numara olacaktır.

11, 13 ve 17 numaralı hatalar için işlemcinizin düzgün bir şekilde takıldığından emin olun. Mümkünse başka bir işlemciyle denemelerde bulunun, sonuç alamazsanız özellikle 17 numaralı hata için anakartınızdan olma ihtimali büyük.

___________________________________________________________

Evet bu sorunları inceledik, peki bir de şuna bakalım, bilgisayarınız açılıyo fakat işlemci ve RAM'inizin özellikleri yazdıktan sonra yazılı bir hata mesajı alırsanız ne yapıcaz?Şimdi bir de bu hata mesajlarına(POST) bakalım;

BIOS ROM Checksum Error - System Halted: BIOS çipindeki bir hatayı gösterir.Çipte fiziksel bir hata veya BIOS yazılımında bozukluk olabilir.Sisteminizi yeni bir BIOS ile update edin, sorun devam ediyorsa yeni bir BIOS çipi edinmeniz gerekiyor.

CMOS Battery Failed: BIOS piliniz bitmiş veya bitmek üzere. Pilin türünü belirleyip en yakın zamanda yeni pil ile değiştirin.

CMOS Checksum Error - Defaults Loaded: Herhangi bir nedenden dolayı BIOS ayarlarınızda bozukluk oluşmuş (Büyük ihtimalle bitmek üzere olan BIOS pili yüzünden).Varsayılan ayarlar yüklenerek sisteminizin zarar görmesi engellenmiş.

Floppy Disk(s) Fail: Sisteminize takılı bulunan disket sürücü(ler) ile BIOS’taki disket sürücü ayarları birbirini tutmuyor. Disket sürücünüzün bağlantılarını kontrol edin, BIOS’taki ayarlar yanlışsa düzeltin. Sorun devam ediyorsa disket sürücünüz bozuk demektir.

Keyboard Error Or No Keyboard Present: Bu mesaj genellikle “Press F1 to continue” diye devam eder. Siz de takılı olmayan yada şu anda çalışmamakta olan klavyenin F1 tuşuna basarak hatadan kurtulabilir veya yeni bir klavye takarak işleme devam edebilirsiniz.Klavye bağlantısını kontrol edin.

Memory Test Fail: BIOS’taki bellek ayarlarınızda olabilecek bir problemden kaynaklanabileceği gibi, bellek modüllerinizdeki kısmi arıza nedeniyle de ortaya çıkabilir.Ayarlarınızdan eminseniz, başka bir bellek ile sisteminizi tekrar açmayı deneyin.

Hard Disk(s) Fail: Sisteminizdeki mevcut disk(ler)le BIOS’ta belirtilmiş disk ayarları birbirini tutmuyor demektir.BIOS’tan disk ayarlarına bakın, master/slave ayarlarını kontrol edin.Sorun devam ediyorsa disk sürücünüzde fiziksel bir bozukluk olma ihtimali yüksek.